odoo , מערכת ERP , מערכת CRM , מסחר אלקטרוני , ERP בענן , מערכת לניהול המכירות , מערכת מידע לעסקים , מערכת לניהול השיווק
בפוסטים הקודמים, תיארנו את אתגרי המערכות הארגוניות הקיימות והסיכונים הנובעים כתוצאה מכך מפרויקט ERP או שילוב פתרונותBest-of-Breed בעזרת אינטגרציה, והצגנו את היתרון המודולרי ועיקרון הפשטות בפתרון של Odoo. בפוסט הזה נתאר את העקרונות והשיטה המומלצת להטמעת מערכת ליבה, על בסיס הניסיון הנצבר ובעיקר ההצלחות של הטמעת מערכת Odoo בארגונים בעולם, ולאחרונה גם בישראל.
עקרונות המפתח להצלחה
נתחיל בעקרונות החשובים בפרויקט הטמעת מערכת ליבה ארגונית, ובהמשך נפרט את התהליך והשלבים העיקריים.
אנשים - הגדרת תפקידים ותחומי אחריות (R&R) – האנשים בארגון והמיישמים הם אלה שיקבעו את הצלחת הפרויקט, אפשר לקחת מערכת טובה ולעשות אתה עבודה גרועה (כמו לפתח פתרונות בניגוד להמלצת היצרן או שלא לצורך אמיתי) ולחלופין אפשר לעשות פרויקט מדהים עם מוצר תוכנה בינוני על ידי שיתוף פעולה, יצירתיות ומנהיגות ארגונית.
חשוב להגדיר את בעלי התפקידים השונים ואת חלוקת האחריות בניהם, מי עושה מה ואיך, ומהם התוצרים הנדרשים מכל אחד. באופן כללי נכון להגדיר שנציגי הארגון מגדירים את הדרישות העסקיות (מה ומדוע לעשות), המערכת ואנשי המוצר מספקים את הדרכים לענות על הדרישה העסקית, והמיישם מוצא את הדרך הטובה ביותר לבצע זאת (איך לעשות).
באופן כללי רצוי לצמצם את הגורמים המעורבים בניהול הפרויקט השוטף, על מנת לאפשר החלטות מהירות (יותר מדי טבחים יהרסו את התבשיל...) ומצד שני לשלב נציגים מתאימים בזמן המתאים על מנת שישתתפו בהכנות, הדרכות ובדיקת המערכת לפני העליה לאוויר וגם ירגישו חלק מהפרויקט ולא יתנגדו "פוליטית" עקב חוסר מעורבותם.
תפקידו העיקרי של מנהל הפרויקט מטעם המיישם, הוא לוודא שמטרות הפרויקט מוגדרים היטב, והפרויקט מתבצע בדרך הטובה ביותר על מנת להשיג אותו בתקציב ובלוח הזמנים שהוגדר. הוא צריך להיות פותר בעיות מקצועי, מכיר את המוצר לעומקו ושולט היטב בתהליכים העסקיים של הארגון. Odoo הנה מערכת שמנהל פרויקט / מיישם טוב יכול וצריך להכיר אותה מקצה לקצה, זהו יתרון משמעותי בעלויות ולוחות זמנים, לעומת ERP קלאסי שמחייב בדרך כלל, מנהל פרויקט מנהלתי ומומחים לפי תחומים. בהתאם לכך, מנהל הפרויקט על פי שיטתנו, יש לו מספר כובעים בו זמנית: מוביל את הפרויקט ביחד עם אנשי הארגון (הגדרת תכולות ושלבים, לוח זמנים וניהול המשימות) מומחה המוצר ומנתח מערכות אשר מוצא את הפתרון המיטבי לכל דרישה, מקנפג את המערכת בהתאם, מסייע לטעון נתונים למערכת, מדריך את המשתמשים ומאפיין את הדרישות למפתחים במידת הצורך.
מנהל פרויקט שיש לו גם רקע טכני מתאים, יוכל להיעזר בידע הזה בשלבים של טעינת נתונים, הגדרה ואפיון פיתוחים נדרשים ופתרון בעיות עצמאי בכל שלבי הפרויקט. צריך הבנה טובה של הגורמים ויחסי הכוחות בארגון, טוב יעשה אם יתקשר עם כולם ויערב את הגורם המתאים על מנת לקבל החלטות ויידע מיהו האיש המתאים לברר אצלו איך עובד תהליך מסוים. חשוב שלא ישמור את הידע אצלו אלא ינחיל ויאמן את התורה לאנשי המפתח בארגון מוקדם ככל שניתן על מנת לחבר אליו את מחוללי השינוי.
איש המפתח בארגון – SPOC, כשמו כן הוא, בידיו המפתחות להצלחת הפרויקט. מנהל הפרויקט מטעם הארגון, מכיר טוב את הארגון והתהליכים שלו (360°) מחובר לכל הגורמים, מסוגל לקחת החלטות ויודע על איזה כפתורים צריך ללחוץ כדי שהדברים יקרו בפועל. הוא צריך להיות בעל יכולת והבנה במערכת, מוקדם ככל שניתן, על מנת שיהיה "מפיץ הבשורה" בתוך הארגון והגורם המרכזי שאליו מגיעות הסוגיות לפתרון, מסוגל לענות על רובם בעצמו ומהווה צינור הקשר למיישם בהתאם לצורך. חשוב מאוד שהוא יהיה זמין ב-100% לטובת הפרויקט על מנת שהפרויקט יתקדם על פי התכנית.
אנשי פיתוח יקחו חלק בפרויקטים אשר בהם יש צורך לפתח פתרון לדרישות שאינם נתמכות בפתרון הסטנדרטי ולא ניתן לוותר עליהם. במערכת המבוססת על קוד פתוח כמו Odoo, ישנם מספר אפשרויות להרחיב את היישום לפי הדרישות באופן שגם יאפשר שדרוג לגירסאות עתידיות, על כך נרחיב בפוסט מיוחד.
וועדת היגוי של הפרויקט תכלול נציגים מטעם הלקוח והמיישם, בדרך כלל גם חברי הנהלה של הארגון, כאשר אחד מהם (בדרך כלל המנכ"ל או סמנכ"ל בארגון) יהיה הספונסר מטעם ההנהלה, על מנת שניתן יהיה לעקוב אחרי התקדמות הפרויקט, לקבל החלטות נדרשות בזמן, ולתאם את הפרויקט עם שאר הפעילויות השוטפות בארגון. תפקידה העיקרי של וועדת ההיגוי הוא לממש את המנדט והמחויבות שהפרויקט מקבל מההנהלה, ללא גיבוי כזה, קשה מאוד לעלות לאוויר בכל ארגון, ותמיד יהיו סיבות מצוינות למה לא עכשיו...
בארגונים בינוניים וקטנים (ופעמים גם בגדולים יותר) יכול להיות מצב שאיש המפתח הוא גם מקבל ההחלטות העיקרי בארגון, ובהכרח עסוק מאוד בפעילות השוטפת של הארגון. טוב יעשה המיישם במצב כזה אם ימצא לכך את הפתרון הנכון מבעוד מועד, יכול להיות על ידי האצלת סמכויות לאנשים אחרים בשלב הפרויקט, תאום לוחות זמנים מושכל או גיוס של האדם המתאים לסייע במהלך הפרויקט (להוריד עומס זמני מאיש המפתח על מנת שיתמקד בפרויקט).
תאום ציפיות חשוב ביותר להצלחת הפרויקט, עדיף לוודא כבר בשלב ההתנעה של הפרויקט ש"כולם על אותו הדף", אין הבטחות של אנשי מכירות שלא מתכוונים לקיים אותם ואין מידע קריטי שהלקוח שכח להזכיר...מטבע הדברים בעיות יעלו במהלך הפרויקט, ועדיף לפתור אותם על ההתחלה, לדוגמה: אם אין איש מפתח זמין בארגון לטובת הפרויקט הוא לא יופיע יש מאין, ובלעדיו הפרויקט לא יוכל לעלות לאוויר.
עקרון הפשטות
כבר אמר מי שאמר וצדק – "מה שלא פשוט, פשוט לא עובד!".
דבר ראשון, מומלץ לצמצם בפגישות ומסמכי עבודה מיותרים, ולקבל החלטות במהירות ובזמן הנדרש כדי למנוע עיכובים מיותרים.
חוק פארטו עובד כאן מצוין – ליישם 80% מהדרישות בשלבים הראשונים של הפרויקט, ולצמצם למינימום ההכרחי את הפיתוחים הנדרשים לפני העליה לאוויר.
שילוב מושכל בין עבודה מרחוק (שהוכחה כאפשרית ומוצלחת בתקופת הקורונה) שמגבירה יעלות לבין עבודה באתר שמגבירה את המוטיבציה ומקדמת תהליכים.
Odoo מסייעת מאוד לפשט את הפרוייקט על ידי הארכיטקטורה המודולרית והעיקרון של מערכת בסיסית שניתן לקנפג אותה ולהוסיף נדבחים מורכבים יותר בהתאם לצורך.
-חשוב להסב נתוני אב ממערכות קודמות אבל רצוי להימנע מהסבת תנועות, בדרך כלל, החזר ההשקעה יהיה שלילי.
-אין לחשוש מלאתגר את הלקוח לגבי כל דרישה שאינה סטנדרטית במערכת, אפילו אם הוגדר שיהיה בתכולה, כל פיתוח מיותר הוא משקולת שסוחבים לטווח ארוך.
-חשוב לנקות נתונים לפי או אחרי טעינתם למערכת החדשה, אולם אין לדחות עליה לאוויר עד להשלמת הניקוי, מכיוון שזה יכול להימשך לנצח
-באופן כללי, מומלץ לא לדחות את תאריך העליה לאוויר, צריך לעשות את ההכנות הנדרשות, אולם דחייה תגרור דחייה, הביטחון יתערער, אילוצים נוספים יכנסו למשוואה והסיכונים גדלים.
בפוסט הבא, נתמקד במענה ההולם לעידן הדיגיטלי, חוויית המשתמש והמיקוד בלקוח.